Image

Rosacea

Behandeling van rosacea in de schoonheidssalon van Daisy Roman

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht, die  vaak voor komt wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De belangrijkste kenmerken zijn veel blozen, roodheid, verwijde haarvaten en een zeer reactieve huid. De huidtextuur kan oneven zijn met papels (pukkels, bultjes) en pustels (puistjes). Soms ervaart men een prikkend, jeukend en/of pijnlijk gevoel in het gelaat na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht. Ook is er sprake van een verlaagde intolerantie ten opzichte van cosmetica. De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

Wie krijgt rosacea
Uit een onderzoek naar 2.000 mensen met rosacea blijkt dat 44% de eerste symptomen tussen 30 en 40 jaar krijgt, 43% krijgt de eerste tekenen na 50 jaar. De ziekte is mogelijk erfelijk, want 40% van Rosacea patiënten kon een familielid aanduiden die ook te kampen heeft met Rosacea. Vrouwen hebben meer last van Rosacea dan mannen(zeker tijdens menopause), mannen krijgen wel ergere symptomen. Het zijn met name mensen van Keltische of Scandinavische afkomst, hoewel ieder type kan er last van hebben.

Wat zijn aanzetters en veroorzakers van rosacea

U kunt nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea verergeren en zo ja, welke dat zijn. Tot deze aanzetters behoren warme dranken, alcohol, gekruid eten en zwaar koolhydraat rijk voedsel. Van wijn, chocolade, tomaten, cayennepeper, hete saus, gemarineerd vlees, citrusvruchten, kaas en koffie is bekend dat zij rosacea kunnen verergeren.

Andere veroorzakers van Rosacea zijn stress en vermoeidheid, de menopauze (opvliegers), zonlicht, roken en intensief sporten. Ook zijn er huidreinigingsmiddelen en medicinale producten die de huid irriteren. De volgende stoffen kan men beter vermijden: comedogene ingredienten, harde alcohoelen, toverhazelaar (witch hazel), menthol, pepermunt, eucalyptus olie, parfum, zeep, zonnecreme en steroide zalf.

Wat kun je dan wel doen aan rosacea?
Mensen met rosacea zouden de zon zoveel mogelijk moeten mijden. Mocht men toch in de zon zitten dan dient men een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor aan te brengen. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Wat je verder nog kunt doen is het volgende:

  • het opsporen van mogelijke veroorzakers, bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek
  • camouflage aanbrengen of uw schoonheidsspecialiste om advies vragen
  • het stress nivo verlagen
  • het beschermen van de huid tegen weersinvloeden
  • sommige voedingsmiddelen vermijden
  • sporten, indien niet te intensief